Якщо ти вже заробляєш на життя журналістикою чи збираєшся присвятити себе цій професії - прийди, захисти себе від тюрми

Відбулось перше засідання орггрупи по проведенню пікету сесії міської ради. Чітке усвідомлення повної безглуздості повернення кримінальної відповідальності за наклеп вимагає від кожного журналіста певних дій. Ми ствержуєм, що це не просто заборона професії, а розгортання повної і всеохоплюючої диктатури. МИ НЕ МАЄМО ПРАВА МОВЧАТИ! Якщо змовчимо і зараз, то завтра вже справді нікому буде говорити. Об'єднуймось у відстоюванні своїх прав! Ми закликаємо усіх журналістів, усіх для кого СВОБОДА СЛОВА не порожній звук ПРИЙТИ НА ПІКЕТ. Пікетування сесії Чернівецької міської ради відбудеться 27 вересня о 9.15 за адресою: площа Центральна, 1. Ми повинні переконати місцевих депутатів у необхідності звернення до Верховноі Ради України про неможливість прийняття поправок до кримінального кодексу. Якщо на пікет прийде менше 100 журналістів, то буде ГАНЬБА нам — такі ми журналісти. І правими виявляться ті, хто стверджує, що ми представники найдревнішої і обслуговуємо інтереси влади і олігархів. Тому, якщо ти вважаєш себе журналістом, БУДЬ НИМ! 27 вересня о 9.15 біля Чернівецької міської ради. ЗАХИСТИМО СВОБОДУ СЛОВА І ДЕМОКРАТІЮ! ЗАХИСТИМО САМІ СЕБЕ!

18 вересня Верховна Рада України прийняла в першому читанні закон «Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України щодо посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію осіб». Якщо закон пройде друге читання, за наклеп журналістів можна буде саджати на термін від 3 до 5 років.

Учора українські журналісти вимагали відкликати законопроект, проте його автор «регіонал» Віталій Журавський відмовився це зробити.

Прийняття даного закону в першому читанні вже засудили в міжнародній організації «Репортери без кордонів» та ОБСЄ і закликали законодавців не приймати законопроект у другому читанні.

30 коментарів

Вікторія Яшан
ну чого у мене пари???
Юрій Чорней
Віка! Майбутнім політологам і журналістам дозволять, як виняток, прогуляти одну пару:) Робота вже ведеться. Участь в акції протесту — це ж фактично практична робота!!! Нехай подивляться, що на них може чекати в житті.
Вікторія Яшан
Це добре! Бо мене скоро з університету виженуть за пропуски=)
Лілія Шутяк
А Ви на пари все одно не ходите…
Наташа Борісова
де ще можна відшукати студента, як не в інтернеті...)))
Михайло Шморгун
Думаю, що блогерам ВКУРСІ також варто було б доєднатися до Акції журналістів! Я (особисто) буду, якщо видужаю…
Святослав Вишинський
Саме так. Позаяк публікації в мережі Інтернет, у блогосфері — це також публічна діяльність і до Інтернет-ресурсів та їхніх авторів можуть висувати претензії щодо змісту матеріалів.
Михайло Шморгун
Так шо? Оголошуємо мобілізацію блогерів, тролів і інших "інтернет-существ"? Є в цьому логіка? Чи це чергова мулька, а потім прийдуть бурбаки-каспруки і почнуть «лапшати» про демократію? Я прийду, але якщо туди прийдуть «віщати» політикани, моєї ноги там не буде…
При всій повазі…
Михайло Шморгун
Давайте про це поговоримо… Яким має бути акцію на захист своїх прав?
Михайло Шморгун
Сорі… Якою має бути…
Святослав Вишинський
Так, звичайно. Окремим постом ми повторимо анонс пізніше і зробимо розсилку для всіх учасників мережі «ВКурсі». В будь-якому разі це стосується і блогосфери, інакше при нагоді будь-хто отримає правові інструменти тиску на веб-сайти, і в т.ч. на «ВКурсі». Якщо у блогерів є додаткові ідеї стосовно формату участі в пікетуванні тощо — висловлюйтесь. Потрібно зрозуміти, що це стосується не лишень журналістів, студентів кафедри журналістики, але кожного блогера, котрий висловлює на своїй сторінці будь-яку власну думку.
Святослав Вишинський
До слова: справа напряму торкається і політологів, аналітиків та ін. Теоретично будь-який критичний аналіз із використанням тієї чи іншої інформацією, як і особиста думка аналітика, можуть бути кваліфіковані як «наклеп» з відповідними кримінальними наслідками.
Святослав Вишинський
Офіційний анонс від блогової мережі розміщено на сторінці «Хто ВКурсі?» — інформацію також продубльовано в соціальних мережах «Facebook» і «В Контакте».
Наташа Борісова
Абсолютно згодна стосовно політиків…
Захар Подкидишев
У Чернівецькому осереду спілки журналістів більше членів, ніж журналістів. Та якщо вони вважають себе журналістами, то давайте організуємо живий журналістський ланцюг: Облпрокуратура (вул.Кодрдуби), — вул. Поповича, — Соборна площа, вул.Франка, — вул.Міцкевича, — вул Л.Українки, — вул. Грушевського (ОДА), — вул. Нікітіна, — вул. Емінеску, — вул.Франка, — Центральна площа (міська рада), — вул.Головна (управління МВС) кінець ланцюгу…
Юрій Чорней
Захар! Ти все правильно кажеш. Але спілка тут якраз ні до чого. Вона якраз як завжди самоусунулася. Щодо політиків, то ми першим поставили питання, щоб там не було жодного прапора, політика. Бо особисто для мене йдеться про можливість заробляти журналістикою. Хтось може говорити про демократію — це теж правда — але для багатьох головне, що вони просто тупо не зможуть нічого написати і відповідно заробити на життя. Так що треба протестувати. А політики нехай використовують. От Галиць теж журналіст — нехай прийде і виловить свій протест. Але йому те вже байдуже, бо він не журналістикою заробляє.
Захар Подкидишев
політики все одно прийдуть… А з приводу спілки — членів там хоч греблю гати, а під Ратушею збереться не більше 100 чоловік
Юрій Чорней
Там може бути підводний камінь. Може це роблять (хоча я теж в оргкомітеті:), щоб Михайлішин спеціально підтримав протест і пропіарився. Але нехай, нам все одно треба протестувати. А як він протягне звернення до нардепів чи гаранта через сесію, щоб закон не вводили, то це стане гарним інформприводом на всю Україну. А може ця ситуація взагалі розігрується під Яника, щоб він наклав вето і показав, як він захищає пресу. Так що різне може бути. Але нам треба протестувати.
Святослав Вишинський
Політики і справді прийдуть, хай навіть без прапорів — не слід обманюватись і плекати ілюзій, вони завжди будуть використовувати подібні можливості. Однак тут це другорядно, так як головне — результат. Зрештою, як публічно подати акцію, вирішують самі журналісти: політику при бажанні не складно «вирізати».
Оксана Баланюк
щодо захисту своїх прав: погоджуюсь з коментарями проти партійних прапорів. у кожного свої переконання, навіть журналіст людина. але зараз це не важливо, адже треба виступити єдиним фронтом, під прапором Незалежної України, під званням вільних людей, а не партійно приналежних. от.
Наташа Борісова
якщо не попередити наслідки зараз, то потім такі випадки вже будуть офіційними blogs.pravda.com.ua/authors/fedoriv/505c46d73e92e/
Захар Подкидишев
Наташа, попереджати треба не наслідки, а першопричини…
Наташа Борісова
Простіше попередити наслідки, оскільки люди звикли боротись із явними речима… Першопричини виявити складно, та і навряд їх можна вже попередити — вони вже є. А от наслідки залежать від нашої діяльності. Тож їх попередити реально.
Захар Подкидишев
Першопричини самі по собі не з«являються. Їх хтось створює, і головне вчасно відреагувати на їх появу. А у нашій доблєстній держві так склалося, що усі машуть статевими органами після певного акту — ЗУ „Про основи мовної політики“, та внесення змін до ККУ щодо наклепу, — яскраве тому свідчення. Я вже не кажу про наш містечковий варік щодо книжкових магазинів…
Наташа Борісова
Моралізувати на тему не ми такі, держава така — святе діло=)
Микола Кобилюк
Друже, а як ти захищав українську мову від цього паскудного закону?
Захар Подкидишев
А ніяк, Микола. Не хочу відбирати кусень хліба у псевдопатріотів, для яких головне постогнати — ой, як же ж нашу неньку Україну гноблять…
Максим Кияк
На жаль, буду на захисті дисертаціїв іншом місті цей час…
Микола Костинян
Треба таке саме зробити і під облрадою, не варто обмежуватись міською.
Міська рада, скоріш за все, підтримає вимогу (все одно те звернення не матиме ніякої юридичної сили і навряд чи на щось впливає), а для в.о. це гарна нагода пропіаритись.
Іншими словами, все вдасться, можливо, воно уже й домовлено (IMHO) :)))
Євгенія Пушкова
На жаль, не зможу прийти: завтра виїжджаю до кінця тижня за межі міста, і цю поїздку відмінити ніяк не можна, домовлено ще півроку тому. Але душею — з вами і буду вдячна, якщо мій голос проти ЗП також буде врахований!
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте