"Чесно" нагадало мені "противсіхство"

Вчора, щоб ознайомити буковинську громаду з результатами аудиту відповідності критеріям доброчесності чинних народних депутатів, до Чернівців завітав ідеолог руху «Чесно» Олег Рибачук. Від імені понад 150 організацій-учасників цього громадянського руху він заявив про те, що вже давно ні для кого не становило секрету: жодного народного обранця, який би відповідав усім шести критеріям доброчесності, у стінах українського парламенту немає. Ну, достеменно, як в казці Г.-К.Андерсена «Про нове вбрання короля». Всі ніби й знали, що король – голий, але вголос сказати про це наважився тільки один хлопчик. Тих троє з 449 щасливчиків, які пройшли через це сито, тільки підкреслюють правило. Наступним етапом дослідження, як розповів в Чернівцях Олег Рибачук, має стати вивчення  біографій вже не чинних нардепів, а тих, хто лише претендуватиме зайняти місце на лаві під кришталевим куполом.   Результатами обіцяють потішити буковинців. І почнуть на Соборній площі вже найближчої п’ятниці. Саме цього дня, 28 липня, чернівчанам запропонують, як кажуть організатори, вакцину доброчесності. Тобто самим протестувати на чесність діючих народних депутатів та вирішити, чи гідні такі політики представляти їх інтереси у парламенті. Перетворити відбір кандидатів на таке собі шоу спробує й «Чернівецька правозахисна група». Члени цієї громадської організації вже розіслали звернення до політичних партій Буковини з пропозицією, щоб їх кандидати у депутати до Верховної  Ради  України пройшли експрес-дослідження  на  детекторі  брехні (поліграфі).
 
Звісно, чудово, коли громадянське суспільство бодай  так захищає себе від нечесних політиків. Ось і останній  звіт FreedomHouse оптимістично констатує, що попри всі загрози демократії в Україні: «за оцінкою експертів, громадянське суспільство не послабилось, а стало більш активним». Проте тому таки громадянському суспільству, тобто усім нам разом взятим, не слід забувати про інше: диявол ховається не тільки в деталях, але часто й за привабливими обгортками. Ну, а те, що знаряддям в його руках може виявитися навіть святий, а благими намірами, як правило, моститься дорога прямо у пекло – взагалі аксіоми. Тож чи варто після цього  особливо сподіватися, що будь-хто за нас зможе вирішити, якого політика чи кандидата нам треба підтримати, а від якого краще тікати світ за очі? Тим більше, що жодних правових наслідків ця фільтрація «Чесно» насправді не має. Але задурити деяким людям голову може. Проти кого (об'єктивно) спрямовані результати дослідження Олег Рибачук розуміє і сам. Бо визнає, що електорату Партії регіонів критерії «Чесно» глибоко до одного місця. А якщо й хвилюють когось з її потенційних виборців, то не більше 30 відсотків. Інша річ електорат так званих опозиційних партій. Тут до критеріїв «Чесно» готові дослухатися 70 відсотків потенційних симпатиків опозиції. То у кого в душі, констатуючи  очевидні речі, які ж до того не мають жодних правових наслідків, сіє сумніви «Чесно»? Під час останніх виборів 2010 року прихильники  «противсіхства», певно, теж щиро вірили, що своїм небажанням голосувати за менше   зло чинять по совісті. Хто скористався їхньою вірою, також добре відомо. А про наслідки для країни розповів у черговому звіті  щодо стану демократії  в Україні під промовистим заголовком «Б'ючи на сполох-2: Захист демократії в Україні» FreedomHouse. 
 
Те, що всі політики «голі», перефразовуючи Андерсена, річ очевидна. Проте так само очевидним є й інше:  «політика – це не боротьба добра зі злом, а якраз боротьба меншого зла з більшим». Бо, як написав один мудрий чернівецький автор, «людина, яка хоче знайти абсолютне добро, повинна забути дорогу до виборчої дільниці». Але хіба не про це чи не найбільше мріють «голі» політики? Тож беручи участь у шоу чи спостерігаючи за ним збоку, не забувайте: насправді його чесність та прозорість  залежать тільки від вас.

12 коментарів

Андрій Круглашов
Юрію, згоден що пошук абсолютного добра не веде до дільниці.
Проте, довзолити опозиції залишатися в масі своїй пихатим, цинічним та самовпевненим конгломератом мені, як їх потенційному виборцю здається самовбивчою ідеєю.

Регіоналам плювати на ЧЕСНО? НУ ТА Й ЩО? Я бажаю, щоб список партії, за яку імовірно проголосую, був чистішим.
Невже досвід БЮТівських тушок нічого нас не вчить?

Андрій Круглашов
20 років інтелектуали ратують за люстрацію, і коли суспільству являють який-не-який її інструмент, починається паніка, яку спостерігав і на презентації ЧЕСНО у Львові (один чоловік піднявся і волав про руйнування віри народу в ЧЕСНУ опозицію). Мовляв, не кажіть, що діда мороза немає.
Інтелігентний патерналізм…
Я думаю, виборці якраз шоковані, що у ВРУ є 3 доброчесні (за ЧЕСНОметром) депутати!
Можливо, менше обувателів будуть казати, що «всі однакові», адже є критерії бодай якогось розрізнення.
Юрій Чорней
Зауважте, я жодним словом не обмовився, що цього не потрібно робити. Насправді — це дитяче лопотіння. Я написав про можливі наслідки цієї роботи. Це, погодьтеся, різні речі.
Юрій Чорней
Андрію! На жаль, більшість електорату — це не інтелігенти на кшталт вас. Ви й без Чесно розберетеся, за кого варто віддати голос, а за кого ні. А серед простих людей список Чесно посіяти зневіру може. Бо звівся фактично до одного положення: погані — всі. А то ми самі цього й без Чесно не знали. Люди не будуть розбиратися щодо персоналій чи назв партій. Вони почують одне — погані всі. І серед прихильників опозиції це почує більше виборців, ніж серед прихильників влади. Але що тоді далі? Сядемо, як Будда, під деревом і не будемо жити? Противсіхи теж казали про Україну без Ю і Я, але чому тоді ми вже два роки з Я? І можу засвідчити щодо себе, краще особисто мені точно не стало.
Михайло Шморгун
Тезово дам свою позицію…
1- «Противсіхство» — це технологія, яка була придумана технологами однієї з політичних сил, що програла вибори. Мета її — знайти винних, бо не може бути, що лідер помиляється. І команда не помиляється. ПОМИЛЯЮТЬСЯ ЛЮДИ, а деякі з них ЗЛОЧИННО ПОМИЛЯЮТЬСЯ, бо мають свою думку і слідують відчуттям. Якби противсіхи були б винні, то після виборів президента депутати всіх рівнів не перекрасились у голубе, на захист лідера вийшли б таменні тисячі прихильників (непроплачених). Тому противсіхство — це хороша міна при поганій грі… Винні противсіхи))) Нажаль — піпл схавав. Термін прижився. І кожним постом, коментарем чи дискусією — ми його «освячуємо».
2 — Виборець іноді заслуговує на правду. Іноді заслуговує на справедливість.
3 — Ви, пане Юрію, переживаєте за Опозицію. Я теж за неї переживаю. Їй треба ставати іншою. ЯК? Шляхи різні… ми даємо їй ОДНУ з можливостей змінитися в кращу сторону.
4 — Чесно не підмінить думку людей, їх мотивація є дуже різна. Проте, МИ ЗАКЛИКАЄМО ІТИ НА ВИБОРИ і голосувати за тих ХТО ЗДАТНИЙ СЛУХАТИ ГРОМАДЯН (памятаєте, ми з Вами говорили про те, що журналіст, навіть зробивши бомбовий матеріал — не може вплинути на владу у подоланні проблеми, яку матеріал розкриває… Якщо зараз ми не будемо тиснути на політиків, то так буде і надалі. Я цього не хочу, Ви (думаю) теж… )
5 — Дякую за гарну статтю))
Галина Дичковська
Люди, дууууууже давно мають дуууууууууууже виразну думку стосовно того, що погані всі, причому дууууууууже погані. так що озвучено те, що й так усі знають. Шкода від того не велика.
Юрій Чорней
Зауважте, я жодним словом не обмовився, що цього не потрібно робити. Навпаки, з власного громадянського досвіду добре знаю, що коли кажуть: та це відмомо всім — той хабарник, а той взагалі гад — насправді це не означає практично нічого! Для тих таки правоохоронців, наприклад, це порожній звук. Для них слова: це знають всі — не доказ. Тому докази потрібні, нехай навіть такі незначні, як прогули роботи. На це потрібно реагувати, бо це вже не просто слова, а факти. Але тут мова про інше. Про можливі наслідки цієї кампані. Взагалі, робити її справді могли тільки дуже молоді люди. Старші вже знають: наівно вимагати від людини бути ідеальною. Але в молодості справді інакше не можна. Тому хвала наївним і молодим, які роблять усе, щоб наша віра не згасала. Нехай навіть інколи не здогадуючись, знаряддям в чиїх НЕнаївних руках вони насправді є.
Михайло Шморгун
… Взагалі — це мали робити не ми, а ВИ. Чому? тому що Ви ЗНАЄТЕ ТОЧНО, хто чим дихає! Зробити це мали змогу і 20 і 10 і 5 років назад… Просто для молодих — немає місця в цьому суспільстві. Або ти гівно, робиш, як всі… Або маргінал -приречений на гниття і призирство зі сторони «королів життя»!
Михайло Шморгун
( я маю на увазі не конкретно Вас Юрій Ілліч, а Ваше покоління, і молодших за Вас, але старших за Нас людей ...)
Юрій Чорней
Найсумніше у всьому цьому те, Михайле, що і стаття моя, і вся наша дискусія насправді дуже теоретичні. Страшенно далекими ми є від народу (пригадуєте декабристів). Я дивлюся на своїх сусідів, родичів… — людей не цікавить сота частина того, що ми тут так гаряче обговорюємо. Усе це важливо для дуже вузького кола людей. І так буде завжди, скільки б ми не казали, щоб голосували розумом, цікавлися програмами. Не буде у нас цього. Буде маніпуляція, технологія, люди голосуватимуть за бренди. Тому мій висновок про можливу маніпуляцію результатами Чесно насправді має значення, можливо, аж для 1-2 відсотків виборців. Для когось ці результати стануть підставою виправдати себе: чого я буду голосувати за інших, якщо вони такі самі погані як мої. Ну, і навпаки. Але ці 1-2 процента також важливі. Інколи все вирішує саме незначна перевага. І тоді історія йде зовсім по іншому. Тому треба бути особливо обережним з такими речами. Щодо чому не робили ми. Робили, і так само вірили, і нас так само використали, як можливо використовують вас. Бо і нас було дуже мало. І нарешті щодо опозиції. Справа не в тому, що я за неї переживаю. Просто я вважаю, що у влади в руках більше негативних важелів впливу на моє життя. Тому я вважаю. що критикувати наразі треба більше її. А щойно владою стане нинішня опозиція, повірте, я перший так само критикуватиму її.
Олег Тудан
Шиитман откомментился, кстати:

«самое главное, чего не сделали оценщики: они не решились ввести такую необходимую вещь как коллективная ответственность членов фракции, понимая, что в таком случае всех придётся забраковывать не глядя. Но давайте рассуждать логично: если фракция отказывается исключать из своих рядов ксенофоба, коррупционера, человека попросту игнорирующего заседания парламента или беспринципную “тушку”, то не должна ли вся она нести долю ответственности? Почему “честные” депутаты позволяют себе и дальше быть в одной комманде с теми, кто полностью дискредитировал звание депутата? “Реальная политика” может предложить множество объяснений этому феномену, но именно благодаря таким объяснениям и благодаря тому, что к ним до сих пор прислушиваются Украина находится именно в том состоянии, в котором находится.»

shiitman.net/2012/07/26/kolonka-dlya-fokus-ua-pravedniki-v-sodome-avtorskiy-variant/#more-7024
Андрій Круглашов
Підчас оголошення акції «Міліція відповість за вбивство» a-kruglashov.vkursi.com/230.html батько cказав мені, що «колективна відповідальність» — сталінська практика. За результатами акції a-kruglashov.vkursi.com/248.html зрозумів, що КОЛЕКТИВНОЮ буває ТІЛЬКИ БЕЗВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ,
відповідальність завжди особиста.
Хоча згоден, що партії, як суб'єкти політ.процесу повинні нести політ. відповідальність перед виборцями, якщо виборцям це буде важливо.
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.
або Зареєструватися. Увійти за допомогою профілю: Facebook або Вконтакте